Tilbakeblikk – Et år etter

gaza_palestine_after_war_026

Av: Snorre Sundsbø

For et år siden døde fire gutter under et israelsk flyangrep mens de spilte fotball på stranden. De fire guttene er blant omlag 2200 palestinere som ble drept under Israels offensiv i Gaza i fjor sommer.

Fjorårets militæroffensiv, også kjent som Operation Protective Edge, kom som en reaksjon på at 3 israelske tenåringer ble bortført og drept, og var også ment for å stoppe rakettutskytinger fra Gaza. Men til hvilken pris?

Den 16. Juli for et år siden ble Ismail Muhammad Baker 9 år, Ahed Atif Baker 10 år, Zakaria Ahed Baker 10 år og Muhammad Ramiz Baker 11 år drept under et av Operation Protective Edge sine mange flyangrep. Angrepet fant sted på en strand like ved et hotellområde og fikk derfor raskt omfattende dekning av internasjonal presse.  The Guardians korrespondent i Israel, Peter Beaumont, ble vitne til det hele fra terrassen på Al-Deira Hotellet. For ham som satt omtrent 200 meter unna, var det opplagt at de løpende skikkelsene var barn.  Dessverre klarte ikke det israelske militæret å fange opp dette. Resultatet var fatalt.

11. juni i år konkluderte den israelske domstolen med at den fatale feilen som ble gjort 16. Juli i fjor, ikke kunne straffes ettersom ingen regler skal ha blitt brutt. Talsperson for det israelske forsvaret (IDF), Peter Lerner, skriver følgende i en melding på Facebook:

”From the factual findings collected by the investigators, it revealed that the incident took place in an area that had long been known as a compound belonging to Hamas’s Naval Police and Naval Force (including naval commandos), and which was utilized exclusively by militants.”

Samtidig hevdes det fra andre hold at den samme stranden daglig blir brukt av fiskere og andre sivile. Ifølge electronicintifada.net skal dette være veldokumentert av journalister og menneskerettighetsforkjempere som har oppholdt seg i området.

Dessverre er tragedien med de fire guttene heller en regel enn et unntak. Under Israels offensiv i Gaza i fjor sommer døde 2200 palestinere, hvorav majoriteten var sivile. Ifølge en rapport lagd av Defence for Children International-Palestine (DCI-Palestine) var 547 av de omkommende barn. Det kommer også frem at 3374 barn ble skadet, og at over 1000 av disse sitter igjen med livsvarig handikap.

Israels nådeløse forsvarslinje er ikke fullstendig ubegrunnet. Ifølge nettstedet til IDF har det siden 2001 blitt sendt 15.200 raketter mot Israel, og disse rakettene skal ifølge mondoweiss.net ha drept til sammen 44 israelere, hvorav 30 var sivile. Hvert liv er uendelig mye verdt, og for etterlatte vil hatet og angsten de sitter igjen med kunne forklare at man ønsker drastiske og ubarmhjertige tiltak. Et motspørsmål er likevel om det er hensiktsmessig? Dersom følelsene som blir satt i sving av at 44 israelere dør er nok til å føre en så hard forsvarspolitikk, så må det være mulig å forstå reaksjonene hos palestinere på at tusenvis av mennesker dør i Israels militæraksjoner.  I 2008 gjennomførte IDF Operation Cast Lead, der de bombet Hamas sine rakettutskytningsramper og annen militær infrastruktur. Ifølge www.aljazeera.com døde 1400 palestinere, hvorav 82% var sivile. På nettstedet til IDF omtales operasjonen som vellykket i form av at målene ble ødelagt, og kortsiktig gjorde nok dette også situasjonen tryggere for israelere.  Men det var som vi vet ingen løsning for israeleres trygghet på lang sikt, kanskje tvert i mot en forverring. Dette kommer frem i avsnittet under, hentet fra det israelske forsvarets nettside(IDFs).

“Almost immediately after the operation, Hamas focused on rearming itself and increasing its military capabilities. The terrorist organization extended the range and quality of weapons that threaten Israel’s civilian population.”