Lunten er tent på ny.

IMG_0147

De siste ukene har spenningen økt mellom israelere og palestinere. Denne gangen er det den okkuperte Vestbredden og Jerusalem som får gjennomgå.   Den nye generasjonen palestinere som vokste opp under den andre intifadaen er nå blitt en del av et nytt opprør, og Israel svarer med mer av den samme politikken som palestinerne kjemper mot i utgangspunktet. Den voldelige okkupasjonspolitikken.

Flere år med mislykkede forhandlinger, konstant militær tilstedeværelse og manglende kontroll over egne selvstyremyndigheter gjør det palestinske folket opprørt. Frustrasjonen og håpløsheten tenner lunten på ny for en kamp for rettigheter og menneskeverd. Utviklingen er bekymringsfull.

Israelske soldater, politistyrker, sikkerhetsvakter og bosettere går tungt bevæpnet i Jerusalems gater og på den okkuperte Vestbredden. Fra ekstremister kan vi høre slagord som «Gass araberne», «fjern navnet Palestina», og «Brenn al-Aqsa moskeen». Denne aggresjonen, og de Israelske myndighetenes stilltiende samtykke fyrer opp en allerede spent situasjon.

Israels håndtering av den eskalerende situasjonen er provoserende. Tåpelige og åpenlyse løgner som drapet på Fadel al-Kawasme (18) som ble knivstukket av en bosetter. Bosetteren hevdet at det var Fadel som angrep, og knivstakk og drepte i «selvforsvar». Senere viste det seg at soldater ble fanget opp av et overvåkingskamera som viser at de planter en kniv like ved Fadel som ligger på bakken. I Jerusalem forsøkte myndighetene å anlegge en mur tvers gjennom byen. Uorganiserte, individuelle knivangrep utført av palestinere møtes med kollektiv avstraffelse rettet mot familier og lokalmiljø. Mange palestinske familier risikerer å få sine hjem revet som en konsekvens av Israels politikk.

Btselem, en israelsk menneskerettighetsorganisasjon, kritiserer Israel for sin voldsomme våpenbruk og sine drap på palestinere. De hevder at politiet er for raske på avtrekkeren, og har for lav terskel for å drepe. I ukene som har gått har flere titalls mennesker mistet livet. Ifølge israelsk politi er hver person, like så barn som voksen, som angriper israelske innbyggere en terrorist. Om det organiseres et nytt palestinsk opprør gjenstår det å se. Det er i hvert fall mye som tyder på at konflikten vil eskalere. President Mahmoud Abbas tale til FN peker samme vei.

Den fortsatte utbyggingen av de israelske bosetningene på Vestbredden gjør tostatsløsningen stadig mindre realistisk og det er ingen tegn til at nye fredsforhandlinger. Konfliktnivået reduseres ikke når bydeler sperres av, nye murer reises og den militære tilstedeværelsen øker på Vestbredden. Okkupasjonen avler vold, og må stanse før situasjonen blir uhåndterlig.

Vi trenger tydeligere signaler fra ledere verden over. Den norske regjering må kreve en stans i de utenomrettslige drapene på palestinerene, og en avvikling av okkupasjonen. Ord er ikke nok, Norge må reagerer med sanksjoner.